De keerzijde van effectiviteit

De keerzijde van effectiviteit

De keerzijde van effectiviteit 1600 1067 Wouter

Ik was toch echt een beetje ontdaan na het zien van de documentaire Kijken naar de Rijken. Een documentaire van VRPO tegenlicht. Droefheid en verdriet, maar ook een beetje misselijk en boos, omdat ik hier ook gewoon een onderdeel van ben en eraan bijdraag. Of ik nu wil of niet. In de documentaire legt Anand Giridharadas de vinger op de zere plek. De balans tussen rijk en arm is zoek. We moeten iets doen. Hervormen en drastisch ook, anders gaat het van kwaad tot erger. En ik? Ik ben het ermee eens.

In een notendop

Uitgangspunt: De rijkste 1% van de aarde bezit meer dan de helft van het vermogen op de wereld. Anand stelt dat de rijkste groep van deze aarde er alles aan doet om zoveel mogelijk geld te verdienen. De nadruk ligt met name op het behalen van een zo hoog mogelijke winst. Dit wordt ook aangemoedigd door ons kapitalistische systeem. Echter is er ook de andere kant van de medaille. Een kant die nauwelijks belicht wordt, maar wel aandacht verdient. 

Hand in hand met het vergroten van de winst gaan het onderbetalen van arbeid, belasting ontwijken of ontduiken en het beïnvloeden van wet en regelgeving voor betere uitgangsposities (lobby). Denk hierbij aan versoepeling van de arbeidswetgeving en ondermijnen van kartelonderzoek. Er heerst een tendens dat alles geoorloofd is in het streven naar meer geld verdienen. Het algemeen belang wordt hiermee fors ondermijnd. Het heeft geen vooruitgang opgeleverd. Als vooruitgang betekent dat de meeste mensen in de maatschappij of wereld erop vooruitgaan.

Voorbeeld uit onze maatschappij

Als voorbeeld moet ik denken aan onze eigen vitale beroepen. Op hen wordt nu een groot beroep gedaan (corona). Leraren en de zorg. Al jaren worden ze onderbetaald. Gedwongen om alle handelingen die ze doen op uur en tijd uit te voeren. Ook dit wordt alsmaar verder uitgeknepen. Minder tijd en meer te doen. Er is geen tijd voor menselijk contact, want dat kost geld. De mede-menselijkheid staat zwaar onder druk. Wat kost dit ons op de lange termijn? Hoe kunnen mensen hier mens in blijven? Het gaat te ver om er hier veel dieper op in te gaan. Ik raad je aan de documentaire te bekijken. Ik ga snel verder om een koppeling te maken naar mijn dagelijkse praktijk.

Ik vind het dan ook niet verwonderlijk dat er allerlei klachten en ziektebeelden de kop op steken die juist gelinkt zijn aan deze aspecten. En niet alleen in de publieke sector, maar over de gehele linie. In alle lagen. Ik zie een maatschappij die overloopt van eenzaamheid. Logisch als het menselijke contact overal wegbezuinigd wordt en plaats moet maken voor effectiviteit. Een maatschappij waar burn-outs de dagelijkse realiteit zijn. Niet gek, als alles wat je doet zo onder druk van tijd en efficiëntie staat. 

Effectiviteit vs affectiviteit

Onze wereld draait meer en meer om effectiviteit. Alles draait om geld, tijd en ook macht. Het is grappig dat precies effectiviteit een belangrijk thema is binnen de haptonomie. Het staat tegenover affectiviteit. Affectiviteit staat voor het menselijke contact, het verlangen naar contact met een medemens, bevestiging, menselijke warmte, ruimte en tijd.

Juist met deze drang naar efficiëntie, opgelegd door het streven naar hogere winst, gaan we steeds verder bij onszelf vandaan. Onze lichamen zijn door en door menselijk. We hebben het nodig om met elkaar in contact te staan. Het is echt tijd om deze gang van zaken niet langer te negeren. Ik vind het van belang dat we het gesprek aangaan over hervorming. Ik zie dat er veel mensen onder lijden. Dit zijn niet alleen de mensen met wie ik werk in mijn praktijk. We moeten vooruitgang nastreven die voor de meesten een verbetering betekent. 

Hoe sta jij hierin? Ervaar jij meer druk of stress door onze steeds efficiënter wordende maatschappij? 

Leave a Reply

Contact

Vragen, opmerkingen en feedback.

Ze zijn welkom.

Bel of stuur je bericht.

(+31) 6 48757746

Contactformulier

    Jouw naam *

    Jouw e-mailadres *

    Onderwerp

    Waar wil je het over hebben? *

    Mijn contactformulier vraagt je om je naam en email-adres, zodat ik contact met je op kan nemen. Bekijk gerust mijn privacyverklaring om te zien hoe ik met je gegevens omga. Eerlijkheid en transparantie.

    Social Media

    Ook via social media ben ik te volgen en te bereiken.

    (+31) 6 48757746
    Antiloopstraat 43B 4817 LA Breda
    wouter@groeienherstel.com

      Wat is jouw verhaal?

      Of je nu een vraag hebt, je verhaal kwijt wilt of wilt weten wat ik voor je kan betekenen…

      Bel of stuur je bericht.

      (+31) 6 48757746

      Contactformulier

      Jouw naam *

      Jouw e-mailadres *

      Onderwerp

      Waar wil je het over hebben? *

      Mijn contactformulier vraagt je om je naam en email-adres, zodat ik contact met je op kan nemen. Bekijk gerust mijn privacyverklaring om te zien hoe ik met je gegevens omga. Eerlijkheid en transparantie.

      Back to top