Wie ik? Ja, jij! We zijn allemaal gek op onze eigen manier. Gelukkig maar, want ander zou het toch een verdomd saaie boel worden. Toch willen de meeste mensen gewoon normaal zijn. Wat is normaal eigenlijk? Wie bepaalt normaal? Hoe dan ook, soms stelt het leven ons op de proef. Een dierbare die overlijdt. Een lange relatie eindigt of er moet een belangrijke, maar moeilijke keuze gemaakt worden. Juist in die tijd kunnen we alle hulp gebruiken. Vrienden staan je bij, maar kunnen er niet altijd voor je zijn. Misschien een psycholoog of een coach? Hoezo! Ik ben echt niet gek hoor. Klopt, maar het kan je wel helpen.
Het taboe van de psycholoog
Een psycholoog, een coach, iemand die jou een spiegel voor kan houden en confronteert met je eigen gedrag en pijnlijke stukken in jezelf. Iemand die er 100% voor jou is. Iemand die naar je luistert en bovenal iemand die je gidst in de richting die jij op wilt. Klinkt goed toch? Echter spreek ik regelmatig mensen die de stap niet zetten. Om verschillende redenen wordt er geen gebruik gemaakt van deze kennis en kunde. Ik vind het verbazingwekkend. Ik vind dat mensen een kans laten liggen om zichzelf verder te kunnen ontwikkelen. Inzicht te krijgen in je eigen handelen. Patronen en maskers doorbreken die ongewilde vicieuze cirkels in stand houden. Zonde. Hoe het ook kan?
De omgekeerde wereld
Tijdens een van mijn reizen werd ik geïnspireerd door een andere manier van kijken. Het gebeurde tijdens een rondleiding in Buenos Aires, de hoofdstad van Argentinië. Op een gegeven moment kwamen we aan in een luxe wijk met dure en grote huizen. De gids sprak: ‘Hier wonen de psychologen van de stad.’ Ze ging verder met haar verhaal: ‘In Argentinië zijn we dol op psychologen. We lopen de deur plat. We bespreken al onze problemen. Sterker nog, wanneer je in Argentinië voor je 18de verjaardag nog nooit bij een psycholoog bent geweest, dan ben je gek.’ Wat een openheid. In Nederland verzwijgen we onze bezoeken aan de psycholoog liever dan er open over te praten. Het praten over en verwoorden van de dingen die je bezig houden, geeft lucht en ruimte! Belangrijk.
Het profiel van een goede psycholoog
Een goede hulpverlener is een coach of psycholoog die bij jou past. Aansluit bij wat jij wilt. Het vinden van iemand die bij je past is geen gemakkelijke opgave. Ik hoor regelmatig dat mensen één of twee keer naar een iemand gaan en het daarna opgeven. “Dit werkt niet!” is dan het oordeel. Ook hoor ik vaak dat mensen veel te lang blijven hangen bij een psycholoog of coach zonder dat er enige vooruitgang is. Waarom blijf je dan gaan?
Ik raad mensen aan om 2 á 3 sessies te kijken of het goed voelt. Sluit het aan? Mooi. Geen klik? Niet erg, maar blijft niet hangen en vervolg je zoektocht. Niet iedereen past bij jou. Maar stop niet met zoeken. Ik vind het ook zeer belangrijk dat een coach je niet in een bepaalde richting duwt, maar je je eigen pad laat verkennen. Je gevoel stuurt je altijd in de goede richting. Het leren vertrouwen van je gevoel is zeer belangrijk. Hier moet mijn inziens de focus op liggen voor een toereikend resultaat.
Ik kan het wel alleen
Ik geloof zeker dat je het alleen kan. Je zal echt niet omvallen. Je zal waarschijnlijk in dezelfde rondjes blijven draaien. Uiteraard is daar natuurlijk niets mis mee. Het is jouw keuze. Echter ben ik er van overtuigd dat we andere mensen nodig hebben. Andere mensen die ons steunen, zodat je niet alles alleen hoeft te doen. Andere mensen die ons een spiegel voorhouden.
Het wel in de ogen kijken van jouw pijnen en een spiegel voor durven houden vergt moed. Je leert wat jij echt wil. Jouw grenzen aangeven. Het helpt je dichter tot jezelf te komen en jezelf te leren kennen. Je krijgt meer zelfvertrouwen. Het heelt oude littekens uit je leven. De coach of psycholoog confronteert je met pijnen die jij zelf niet kan zien. Hij of zij laat jou een afweging maken, durft jou te laten vallen, maar helpt je ook zeker bij het opstaan.
De ontmoeting
Ik begrijp dat je rustig wilt kijken of we bij elkaar passen. Ik heb hier speciaal ‘De ontmoeting’ voor in het leven geroepen. Drie sessies om te kijken of wij bij elkaar passen.
Vertrouw op jouw gevoel
Je merkt het al. Ik ben zelf erg positief over mijn psychotherapeut. Zonder haar had ik nu niet gestaan waar ik nu sta. Zij heeft mij gegidst door een oerwoud aan keuzes. En doet dit nog steeds. Ik mocht alle paden bewandelen die ik wilde en mocht het gevoel ervaren wat ik er bij had. Ik heb mijn eigen keuzes gemaakt op basis van mijn gevoel. Stap voor stap ben ik gaan lopen. Mijn eigen tempo. Ik val nog steeds vaak, maar wel steeds zachter. Bij iedere val leer ik weer een les. Deze levenslessen maken mij wijzer. Ik merk dat ik het leven intenser en voller ervaar.
Sluit jij je ook aan bij de gekken?
Leave a Reply