Het is wel moeilijk

Het is wel moeilijk

Het is wel moeilijk 1600 762 Wouter

De laatste tijd betrap ik mezelf er steeds vaker op. ​”Ja, maar het is wel moeilijk voor me”. Deze zin of varianten erop komen zomaar uit mijn mond gerold. Zonder dat ik er mezelf bewust van ben. Het gebeurt gewoon. Mede dankzij mijn vriendin word ik me er langzaam bewust van dat ik dit doe. Ik loop er over het algemeen tegenaan als ik open ben over mijn worstelingen met het leven. Ik kom dan uit bij mogelijke manieren om deze worstelingen te boven te komen en hoppa… Daar komt hij weer. ​”Maar het is wel moeilijk voor me.” Ik hou er mezelf mee op mijn plek. Wat kost dit me? Ik neem je graag mee naar deze beschouwing van mijn gedrag. 

Zoektocht

Ja hoor, ik ook. Ik ben aan het worstelen met het leven. Dat houdt niet op als je coach bent. Ik ben volop in ontwikkeling. Welke plek wil ik innemen? Wat is daarin mijn tempo? Mijn balans tussen rust en inspanning. Het is een hele uitdaging. Zelfs nu betrap ik mezelf erop dat ik wil typen dat het allemaal best lastig is voor mij. En laat ik eerlijk zijn, dat is het ook. Het is een hele zoektocht. Een zoektocht die we allemaal maken. Allemaal op onze eigen unieke manier. Er is niets verkeerd met iets moeilijk vinden, maar ik realiseer me steeds meer dat ik daarmee wel de focus leg op het ‘negatieve’. Het lastige. De berg die je helemaal over moet voordat je van het uitzicht kan genieten. 

Het kan anders

Ik wil gaan onderzoeken of dit anders kan. Het maakt me namelijk zwaar, loom en uitgeblust. Als ik dan denk aan wat ik allemaal ‘moet’ doen dan houdt het me eerder op ​mijn plek, dan dat ik in beweging kom. Ik wil graag de andere kant meer gaan belichten. Nieuwsgierig zijn. De uitdaging aan gaan. In mogelijkheden denken en mezelf niet beperken in wat ervoor in de plek moet komen. Vrij van oordelen van anderen en de maatschappij. En vooral vrij van oordelen van mezelf, want daar ben ik me een partij streng in. Mijn eigen oordelen over hoe het zou moeten zijn, sleep ik als een zware bal achter me aan. Misschien herken je dit ook? 

Ik wil de andere kant gaan bekijken. Het vergt wel nieuwsgierigheid om te onderzoeken welke oordelen mij in de weg staan. In het moeilijk vinden, zit een afwachtende, passieve ondertoon verborgen. In het nieuwsgierig zijn, de uitdaging ervan inzien zit een actieve en ondernemende toon. Ik ga het dan meer aan. Het biedt kansen en mogelijkheden. 

Moeilijk is niet onmogelijk. Moeilijk gaat ook.

Herkennen van mijn gedrag

Het begint met bewustwording van mijn eigen gedrag. Het herkennen van wanneer ik zeg dat het moeilijk is. “Oja, ik doe het weer.​” Dit is bekend. Ik weet wat dit me brengt. Wil ik dit? Nee, ik wil het ombuigen. Op een andere manier naar mezelf kijken​. Met meer compassie. Mogelijkheden scheppen in plaats van afwachten. Ik ga hier de komende tijd mee aan de slag. Oefenen en nog eens oefenen. Zo gaat dat. Het brengt me steeds wat dichter bij mezelf in wat ik wil en niet wil, steeds zuiverder en los(ser) van mijn eigen strenge oordelen. En dat zal best even tijd nodig hebben. 

Worstelende coach

Maar Wouter, hoe kun je nu coachen en tegelijk zelf worstelen? Dat is een goede vraag. We zijn allemaal in ontwikkeling en lerende. We doen dit allemaal op ons eigen tempo. Ik wil graag mijn kwetsbare kant laten zien. Zeker in deze wereld waar het lijkt alsof we het allemaal super goed hebben en vet gelukkig zijn. We laten vrijwel niets van onze kwetsbaarheid zien. Social media vind ik hierin het summum. We steken elkaar de ogen uit, maar ondertussen gaat het echt niet zo goed als we elkaar willen doen geloven. We worstelen allemaal. 

Als coach kan ik je helpen tot waar ik zelf gelopen heb. Daar geloof ik in. En ik heb er al best een tocht opzitten. Ik heb wel wat in de pap te brokkelen. Ik ben open over het feit dat ik ook steeds worstel, leer en ontwikkel. Ik vind dat je als coach of therapeut altijd in ontwikkeling moet zijn. Ik neem je graag mee op mijn tocht, omdat ik het tegengeluid belangrijk vind. Worstelen hoort ook bij het leven. Ik vind het naïef om alleen de blije kant te belichten. Het mag er beide zijn. Nu is het te eenzijdig. Er worstelen stiekem meer mensen dan je denkt. Je bent niet alleen. 

Ben jij aan het worstelen? Je voelt wel aan of ik bij je pas en je verder kan helpen, vertrouw daar maar op. Neem gerust contact op.

Leave a Reply

Contact

Vragen, opmerkingen en feedback.

Ze zijn welkom.

Bel of stuur je bericht.

(+31) 6 48757746

Contactformulier

  Jouw naam *

  Jouw e-mailadres *

  Onderwerp

  Waar wil je het over hebben? *

  Mijn contactformulier vraagt je om je naam en email-adres, zodat ik contact met je op kan nemen. Bekijk gerust mijn privacyverklaring om te zien hoe ik met je gegevens omga. Eerlijkheid en transparantie.

  Social Media

  Ook via social media ben ik te volgen en te bereiken.

  (+31) 6 48757746
  Antiloopstraat 43B 4817 LA Breda
  wouter@groeienherstel.com

   Wat is jouw verhaal?

   Of je nu een vraag hebt, je verhaal kwijt wilt of wilt weten wat ik voor je kan betekenen…

   Bel of stuur je bericht.

   (+31) 6 48757746

   Contactformulier

   Jouw naam *

   Jouw e-mailadres *

   Onderwerp

   Waar wil je het over hebben? *

   Mijn contactformulier vraagt je om je naam en email-adres, zodat ik contact met je op kan nemen. Bekijk gerust mijn privacyverklaring om te zien hoe ik met je gegevens omga. Eerlijkheid en transparantie.

   Back to top