Jij staat
altijd centraal.

Iedereen is anders. We reageren allemaal anders. We hebben allemaal onze eigen geschiedenis. Mijn therapie draait om jou. Geen vooraf bepaalde protocollen die gericht zijn op de gemene deler. Ik doe er niet aan mee.

Vertrekpunt

Waar begin je dan?

Dat kan een simpele concrete situatie zijn waar jij tegen aanloopt. Soms een grote levensgebeurtenis die je leven op de kop zet.

Precies daar waar ik jou aantref. Niet meer, maar ook niet minder.

Ok, klinkt logisch. Maar hoe pak jij het aan, Wouter?

Ik werk aan de hand van mijn therapeutische speerpunten. Ik beschrijf ze hieronder. Veel mensen met problemen, zoals lichamelijke klachten wanen zich constant in een moeras. Het moeras staat symbool voor al je automatische handelingen. Handelingen die vaak niet helpend zijn en geen recht doen aan wie je bent en wilt zijn. Als je continu bezig bent met overleven, slurpt dit energie. Energie die je liever ergens anders aan besteedt.

Ik help je vaste grond te vinden in het moeras. 

Wouter coacht en begeleid mensen bij worstelingen in of met het leven. Specialist in luisteren naar jouw verhaal. Op zoek naar jouw oplossing.
Ontdek jezelf

Therapeutische speerpunten

Wat is de kern van je problemen of irritaties? En belangrijker welke antwoorden passen bij jou? Samen ontrafelen we het probleem. We bekijken wat jij wel en wat jij niet wilt. Dit alles op je eigen tempo. Dit zijn belangrijke pijlers in mijn therapie.

Jouw kern

Jouw tempo

Jouw antwoorden

Jouw wensen

+

Herstel het evenwicht

De vier basis aspecten van ons leven

We kunnen het ons niet veroorloven een van deze aspecten op de lange termijn te verwaarlozen. Als we ons goed en gezond willen voelen en tevens een bevredigend leven willen leiden, moeten we een bepaalde hoeveelheid tijd en aandacht besteden aan de ontwikkeling en het herstel van elk aspect.

Fysiek

Ons fysieke lichaam. Zorg jij goed voor jouw lichaam?

Meer weten?

Mentaal

Ons verstand. Hoeveel bepaalt jouw gezond verstand?

Meer weten?

Emotioneel

Ons gevoel en emoties. Durf jij jouw emoties te ervaren?

Meer weten?

Spiritueel

De zin van het leven. Hoe kijk jij naar de wereld?

Meer weten?

Tijd

Herstel kost tijd. Tijd staat onder grote druk in onze maatschappij. Je lichaam kent een andere tijd. Jezelf de ruimte en tijd geven die je nodig hebt.

Schaduw

Je schaduwkanten belichten. Echt niet leuk. Pijnlijk zelfs. Ontdekken wat nog nooit het licht heeft gezien. Dat is de schat die in de schaduw verscholen ligt. 

Denken + Voelen = Handelen

Denken en voelen op elkaar afstemmen. Vanuit deze samenwerking handelen. Jezelf kenbaar kunnen maken.

Een levenskunst.

Doel

Jouw Grond

Je eigenheid ontdekken en ontwikkelen. Wat past bij jou? En wat is goed voor jou en je lichaam? Dat herkennen en ervoor op durven komen. Vanuit daar leren communiceren en handelen in wat jij wel en niet wilt. Jij met alles wat je hebt en bent. 

Daar draait het om.

Praktijk voorbeeld

Recht doen aan jezelf

‘De Wegtrekreflex’

Hoe kan een sessie lopen? Dit is een voorbeeld waarin ik uitleg hoe het zou kunnen gaan.

De ontmoeting

Pas ik bij jou en pas jij bij mij?

Ik begrijp dat het een grote stap is meteen om ‘all in’ te gaan. Passen we wel bij elkaar? Aftasten is deel van het proces. Daarom heb ik een interessante uitdaging voor je. Juist bedoelt om elkaar te leren kennen.

Twijfel je nog? Laten we dan even bellen.

Bel me of stuur een bericht, dan maken we een vrijblijvende belafspraak. Je kan me ook een mailtje sturen via het contactformulier.

Jouw wensen

Heb jij een vaststaand beeld van hoe je leven eruit moet zien? Of sta jij open voor het onverwachte? Je wensen en dromen kunnen te vast staan. Beelden van hoe het eruit zou moeten zien. Misschien herken je deze uitspraken. “Zo doet iedereen het hoor…” en “Dat is toch normaal.” Zeker als je een partner hebt, kan dit leiden tot irritaties of conflicten.

Vaststaande plaatjes

We hebben allemaal ideeën, dromen en wensen over hoe het leven eruit zou moeten zien. Logisch dat we iets willen. Maar hoe graag we het ook willen, je krijgt niet altijd wat je wilt. Hoe ga jij hier mee om? Wil jij koste wat kost je doel bereiken? Zelfs als je jezelf niet goed voelt?

Dynamiek

Dynamisch omgaan met wat je wilt en wat er op je pad komt is een levenskunst. Een wereld waarin je wensen en verwachtingen bijgesteld kunnen worden op basis van wat jij wel en niet wilt. Waarbij jij jezelf ook fijn voelt. Een reële kijk op het leven en je wensen is een prachtig vertrekpunt. Het geeft rust. Je hoeft je niet te vergelijken met anderen om jezelf goed te voelen. Je bent goed zoals je bent.

" Leren je te verhouden met wat je wilt en wat is.

Jouw tempo

En dat in een maatschappij waar alles sneller, beter en meer moet. Hoe doe je dat? Dat is geen gemakkelijke opgave. De een loopt zichzelf voorbij en de ander blokkeert. Sommige mensen weten van nature welk tempo bij hen past, of hebben ze geleerd goed voor zichzelf te zorgen? Waarschijnlijk het laatste. Dit kan jij ook leren.

Het proces

Daar is die weer. Het proces. De reis. Dit is een van de mijn belangrijkste therapeutische speerpunten. Zoals ik al zei, ligt de nadruk vaak op zo snel mogelijk een doel bereiken. Dit werkt vaak averechts. Maar goed, soms moet je daar zelf achterkomen. Groei en herstel heeft tijd nodig. Veel tijd. Of je nu wilt of niet. Je kunt niet verwachten dat je lichaam in 3 maanden herstelt, van iets wat je je hele leven al aan het opbouwen bent. Zo werkt het niet.

Vertragen

Leren vertragen. Je herstel de tijd geven die het nodig heeft. Je lichaam, gevoelens en emoties de ruimte en aandacht geven die ze nodig hebben. Dealen met het leven zoals het komt. Uiteindelijk is het een grote kunst om je door het leven te bewegen en je goed te voelen bij wat je doet. Zorg en aandacht voor je emotionele welzijn. Het vergt dat je leert dynamiek aan te brengen in je leven. Zo kan je reageren op wat er op je pad komt en goed voor je is. Ook dit kan je leren.

" Vetragen. Een ware levenskunst.

Jouw kern

Hoe komt het dat jij lichamelijke of psychische klachten hebt? Vaker wel dan niet merkte ik in mijn tijd als fysiotherapeut, dat de oorzaak, de kern, veel dieper ligt dan ik in eerste instantie dacht. Zeker als die klachten een terugkerend karakter hebben of al veel langer aanwezig zijn. Het is complex en bovenal verschrikkelijk interessant.

Diepe wortels

Mijn ervaring is dat lichamelijke en psychische klachten diepte wortels hebben in ons bestaan. Hieronder schaar ik ook veel ziektes die onze maatschappij in hun greep houden. Wat bedoel ik met wortels? Het zijn gebeurtenissen of vaak terugkerende momenten die deurtjes dicht hebben gedaan. Deze deurtjes staan voor delen van je eigenheid die zich tot nu toe nog niet hebben kunnen ontwikkelen. Dit komt omdat je ouders en omgeving niet voldoende rijpheid hebben gehad om deze aspecten in jou voldoende aandacht te kunnen geven. Hier liggen nog veel ontwikkelingskansen voor jou.

Vluchten

Om de stukken waarin we te weinig of niet gezien zijn aan te kunnen, ontwikkelen we allerlei automatische reacties. Een vlucht, omdat we niet geleerd hebben hoe we met de situatie om kunnen gaan. Vaak vluchten we voor onbekende gevoelens of emoties. Van ons zelf of van anderen. Beiden kunnen ontzettend eng zijn. Weten we ons echt geen weg met deze gevoelens dan leidt dit vaak tot verslavingen. In grote en kleine vormen. Je zal verstelt staan waar je zelf allemaal in vlucht. Vluchten is niet erg, zolang je je er bewust van bent en het niet automatisch gebeurt. Bewustzijn van dit moment geeft je een keuze.

" Je bent niet wat je is overkomen. Maar het is je wel overkomen.

Jouw antwoorden

Ik ben niet de zoveelste die oplossingen aandraagt of een protocol op jou loslaat. Jij bent uniek en zo wil ik ook met jou omgaan. Het gaat mij om jouw oplossingen en jouw antwoorden. Het gaat erom dat jij leert ervaren het stuur van jouw leven in handen te nemen. Vertrouwen op te bouwen in het vallen en weer opstaan. Oefenen. Als je dit leert, ga jij meer doen wat jij wilt en niet meer doen wat jij niet wilt. Je doet recht aan jezelf én aan anderen.

Eeuwige zoektocht

Ik kom veel mensen tegen die op een eeuwige zoektocht zijn. Ze zijn altijd op zoek naar oplossingen voor hun problemen. De ene na de andere cursus wordt afgewerkt. De euforie na een cursus is vaak van korte duur. Al snel slaat de paniek weer toe. Dit is een zeer hardnekkig patroon. In mijn therapie besteed ik hier veel aandacht aan. Wie is er verantwoordlijk voor jouw leven? Ik zie vaak dat mensen al hun hoop buiten zichzelf vestigen. Maar juist jij hebt het stuur in handen. Ik help je stap voor stap weer achter jouw stuur plaats te nemen. 

Jezelf ontdekken

Ben jij er klaar voor om jouw antwoorden en oplossingen te ontdekken? Durf jij de waarheden waar jij mee leeft ter discussie te stellen? De heersende normen en waarden van de maatschappij, jouw ouders, familie en vrienden passen wellicht maar deels bij wie jij bent. Misschien wel helemaal niet. Jij kan jouw eigen mening vormen. Ontdekken wat nog nooit het licht heeft gezien. Dat is de schat die in de schaduw verscholen ligt. Daar steun ik je in.

" Een mooie fundering voor jouw leven.

Het fysieke aspect

Ons fysieke of lichamelijke aspect is natuurlijk ons stoffelijke lichaam. Het houdt ook ons vermogen in om in de materiële wereld te overleven en te gedijen. Het fysieke niveau van ons bestaan ontwikkelen houdt in dat we leren goed voor ons lichaam te zorgen en ervan te genieten. Het betekent ook dat we de vaardigheden ontplooien die nodig zijn om ons plezierig en succesvol in de wereld te bewegen. 

Mijn visie op het fysieke

Ons lichaam kan de snelheid van de maatschappij niet aan. We staan continue aan. Ons lichaam geeft signalen, maar we horen ze niet. Uiteindelijk zoekt het een toevlucht in ziekte. De lichamelijke en emotionele aspecten blijvend negeren geeft problemen van grote omvang.

Zorg dragen voor jouw lichaam. Het klinkt simpel. 

Het mentale aspect

Onze mentale kant is ons intellect, ons vermogen te denken en te redeneren. Het mentale niveau van ons leven bestaat uit onze gedachten, houding, overtuigingen en waarheden. Hij kan tot onze grootste verwarring leiden of ons diepgaande inzichten geven. Als we het mentale niveau ontwikkelen, kunnen we helder denken, onbevooroordeeld blijven en toch niet alles klakkeloos goedkeuren. Door ons verstand kunnen we kennis en wijsheid vergaren uit onze ervaringen en uit de wereld om ons heen. 

Mijn visie op het mentale

Dominant aanwezig in onze maatschappij. Presteren, meten en weten. Ons verstand kan ons grootste geschenk zijn, en soms onze grootste plaag. Het is een collectieve uitdaging het mentale aspect meer in balans te brengen met de andere aspecten.

We willen alles begrijpen. Alles vastpakken. Alles controleren en bepalen. 

Het emotionele aspect

Ons emotionele aspect is ons vermogen het leven intens te ervaren, en met gevoel om te gaan met elkaar en met de wereld. Het is dat deel in ons  dat verlangt naar een zinvol contact met anderen, naar een band met hen. Door het emotionele aspect van ons bestaan te ontwikkelen, voelen we wat de menselijke ervaring allemaal kan inhouden en vinden we vervulling in onze verhouding met onszelf en met elkaar. 

Mijn visie op emotie

Een ondergeschoven kindje in onze maatschappij. Helaas, want hier is collectief veel te winnen. Er is weinig plaats en oog voor onze emoties. Niet weten hoe je met emoties om kan gaan of ze bewust eronder houden, leidt onherroepelijk tot klachten. Lichamelijk of elders.

Het onder de mat vegen van gevoel, leidt tot stagnatie en energieverlies.

Het spirituele aspect

Ons spiritueel aspect is onze innerlijke essentie, onze ziel, het deel van ons dat bestaat buiten tijd en ruimte. Het verbindt ons met de universele bron en met al wat leeft. Door ons beter bewust te worden van ons spiritueel bestaan kunnen we een gevoel van ‘thuishoren’ in het universum ervaren.  Ons leven krijgt meer zin en doel en we kijken verder dan alleen onze eigen persoonlijkheid. Het spirituele niveau vormt een fundament voor ontwikkeling van de andere niveaus.

Mijn visie op spiritualiteit

Iets wat spiritueel, maar dan zonder te zweven. Beide voeten op de grond en toch breder durven kijken. Ik wil niets uitsluiten. Spiritualiteit is ook mysterie. Ik hoef niet per se te weten. Er ligt veel wijsheid verscholen in het niet weten.

Ik verwonder mezelf graag over het mysterie van het leven.

Contact

Vragen, opmerkingen en feedback.

Ze zijn welkom.

Bel of stuur je bericht.

(+31) 6 48757746

Contactformulier

  Jouw naam *

  Jouw e-mailadres *

  Onderwerp

  Waar wil je het over hebben? *

  Mijn contactformulier vraagt je om je naam en email-adres, zodat ik contact met je op kan nemen. Bekijk gerust mijn privacyverklaring om te zien hoe ik met je gegevens omga. Eerlijkheid en transparantie.

  Social Media

  Ook via social media ben ik te volgen en te bereiken.

  (+31) 6 48757746
  Antiloopstraat 43B 4817 LA Breda
  wouter@groeienherstel.com

   Wat is jouw verhaal?

   Of je nu een vraag hebt, je verhaal kwijt wilt of wilt weten wat ik voor je kan betekenen…

   Bel of stuur je bericht.

   (+31) 6 48757746

   Contactformulier

   Jouw naam *

   Jouw e-mailadres *

   Onderwerp

   Waar wil je het over hebben? *

   Mijn contactformulier vraagt je om je naam en email-adres, zodat ik contact met je op kan nemen. Bekijk gerust mijn privacyverklaring om te zien hoe ik met je gegevens omga. Eerlijkheid en transparantie.

   Back to top